depresija i kako je leciti

Kako pomoći onima sa depresijom

Načini kako da pomognete voljenoj osobi koja boluje od depresije:

Sigurno ste imali priliku da budete u kontaktu sa nekim ko boluje od depresije. Mozda imate takvu osobu i sada u okruzenju. Ovim tekstom nadam se da cu vam približiti kako da pomognete onome do koga vam je stalo a da pati od depresije. Kada imate nekoga ko boluje od depresije, to može da učini da se osećate bespomoćno i nesposobno da podignete deo tereta i pomognete njihovom oporavku.

Voleti nekoga sa depresijom nikada nije lako, jer će vas nekim danima gurati od sebe i imaće osećaj da ne možete učiniti ništa dobro, a drugim danima  će imati potebu za vama više nego ikad. Ovo su neki od načina kojima možete pomoći svojoj voljenoj osobi da se izbori sa depresijom i ohrabriti je da napreduje na putu ka oporavku u svakodnevnom životu.

Izađite napolje

Jednostavan odlazak u redovne šetnje sa voljenom osobom zaista može umanjiti uticaj depresije, omogućavajući im da dobiju malo prostora za razmišljanje i osećaj smirenosti u prirodnom i otvorenom prostoru. Dokazano je da priroda ima umirujući učinak na naš um, a uz to je i vitamin D od sunčeve svetlosti ključni faktor u proizvodnji „srećnih hormona“ u našem mozgu.

Fizička aktivnost izaziva oslobađanje endorfina u našem telu, što takođe može biti efikasno u poboljšanju raspoloženja. To bi ponekad moglo biti poslednja stvar koju žele da urade, ali uz malo ohrabrenja, odvedite voljenu osobu negde izvan 4 zida i oni će uskoro osetiti korist i značaj toga.

Podstaknite njihovu kreativnu stranu

Poznato je da kreativan rad može poboljšati mentalno blagostanje. Art terapija nije ništa novo kada je u pitanju oporavak od poremećaja mentalnog zdravlja.

Pomozite svojoj voljenoj osobi da pronađe kreativan način izražavanja u kome uživa; poput slikanja, sviranja instrumenta, čak i pisanja, može im pomoći da pobegnu iz zamki svoje depresije i usmere svoju energiju u stvaranje nečega što je samo njihovo.

Budite uredni

Jedan od načina na koji možete pomoći svojoj voljenoj osobi jeste pomaganje u održavanju njihovog životnog okruženja organizovanim kako se ne bi osećali preplavljeni neredom kod kuće kao i haos koji osećaju u vezi sa drugim elementima svog života. Stvaranje mirnog i urednog kućnog okruženja pomoći će im da se osećaju opuštenije, barem u svom domu.

Ostanite pozitivni

Kako ne bi preterivali sa tim da budete veseli i srećni oko voljene osobe koja ima depresiju, važno je da ostanete pozitivni i nežno im pomognete da vide dobro u svakom danu.

Važno je zadržati pozitivan stav, iako ih podstičemo da izraze negativne ili anksiozne osećaje koje bi mogli imati u različitim scenarijima, takođe je važno pokrenuti više razgovora sa pozitivnijim pristupom svakom danu kako bi se pomoglo njihovom oporavku.

kako pomoci depresivnoj osobi

Nemojte ih ignorisati

Iako čitavo vreme o depresiji vaše voljene osobe i njihovim osećajima nije najbolji način da im pomognete da se osete voljenim, ignorisanje ovih pitanja takođe nije odgovor. Pojedinac koji pati od depresije često će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi sakrio svoje probleme od onih koji su im bliski, i sve to zatvorio unutar sebe.

Ohrabrite svoju voljenu osobu da vam se otvori kad se oseća ugodno jer to često otvaranje oko njih može skinuti težinu sa njihovih ramena i pomoći im da oslobode nešto negativne energije koja ih troši.

Podsetite ih da imaju vašu podršku

Važno je da vaša voljena osoba zna da se može osloniti na vas kada su teška vremena. To ne znači da trebate stalno da govorite „možeš da razgovaraš sa mnom“ i „ovde sam za tebe“, već im samo redovno dajte do znanja da oni to ne prolaze sami i da ste tu da pomognete oko tereta njihove depresije.

Ako vam se čini da im je ugodno kada se otvaraju vama, tada im dajte vremena, dopustite im da postave tempo razgovora i slušajte kada smatraju da imaju nešto da kažu, a da ih ne prekidate ili nudite savet. Samo nudeći par ušiju za razumevanje može doneti ogromnu razliku.

podrska depresivnim osobama

Budite tamo, čak i kad vas odgurnu

Depresija bi ponekad mogla da vam oteža da budete blizu voljene osobe. Biće dana kada će osećati da je ceo svet protiv njih, uključujući vas, pa će pokušati da vas odgurnu i da se osamiti se. Ovo je oblik dozivanja pomoći, zato im dajte malo vremena, ali budite tu za njih, budite strpljivi i oni će vam doći kada budu morali.

Jednostavno predavanje i ostavljanje njih kad vam kažu i to može ojačati njihove ideje o tome da ostanete sami sa njihovim problemima i da je najbolja izolacija. Umesto toga, samo im dajte malo prostora, ali ostanite u blizini, spremni da im pomognete kad dođe pravo vreme za to.

Ne hodajte po jajima

 

Izbegavanje problema depresije i razgovora sa voljenom osobom, može biti teško i jedan je od najgorih načina pokušaja da im se pomogne. Za njih je važno da se otvore i osećaju se ugodno sa iskrenim emocijama  ako će napredovati sa svojim oporavkom.

Morate odbaciti svoje strahove od onoga što bi vam mogli reći oko problema s kojima se suočavaju, jer im pomaganje u suočavanju sa uzrocima i simptomima njihove depresije je neophodno za napredovanje i poboljšanje stanja blagostanja.

Ne koristi okrutnu ljubav

Ponekad kada neko kome je stalo treba provera realnosti, možda biste se okrenuli pristupu „teške ljubavi“, jer bi iskrena perspektiva o pitanju kojom se bave mogla biti tačno ono što im je potrebno da naprave napred. Međutim, to nije slučaj kada neko pati od depresije.

Reći „treba da se rešite“ ili „pogledajte drugu perspektivu, vaša pitanja su tako mala u široj slici“ neće pomoći vašoj voljenoj osobi da se izbori sa njihovim depresivnim mislima, i može pogoršati stanje jer podstiče da ima više samoiscjeljujućih misli.

Umesto toga, potreban je nežniji pristup; podsticanje da rade kroz probleme s kojima se suočavaju u vezi sa njihovim mentalnim zdravljem, bez obzira koliko naizgled mali i beznačajan uzrok njihovih negativnih misli pomoći će im na putu ka oporavku.

Zapamtite, depresija svakog pojedinca za njih je jedinstvena, tako da na vama nije da odlučujete o razlozima njihovih depresivnih misli. Umesto toga, podržite ih dok uče da razumeju i kreću se kroz svoje barijere ka sreći.

dapresija i kako je pobediti

Recite im zašto ih volite

Ovo može biti jedan od najvažnijih načina da pomognete voljenoj osobi. Uostalom, volite ih sa razlogom ili verovatno iz mnogih razloga, pa ih podsećajte redovno na dobre stvari koje vidite u njima i razloge za koje vas brine, mogu im pomoći da vide njihove dobre kvalitete i pozitivan način na koji doprinose vašem životu ; postižući napredak ka tome da se ponovo vole.

Nemojte ih bombardovati komplimentima na način koji vam se čini lažnim, samo im recite kada ste ponosni na njih, hvalite se čak i malim dostignućima i na taj način im pomozite da vide pozitivne stvari o sebi i u svakodnevnom životu.Ukoliko patite od depresije ili imate nekoga u Vašem okruženju ko pati, slobodno nam se obratite na 0642854910 ili [email protected]

Dipl. psiholog Nemanja Dostan

Podelite članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email